Lekplats med lekplatsutrustning för alla årstider

Att planera en lekplats kan vara en klurig uppgift. När man bestämt sig för rätt tema ska man ha en lekplatsutrustning som passar alla årstiderna i Sverige.

En lekplats för barn ska fungera lika bra året om. Får barn på sig kläder efter väder så är de leksugna oavsett vädret. Därför behöver man se till att en lekplats fungerar lika bra under alla årstider. I texten som följer kommer man att få tips och tankar på vad man ska tänka på under de olika årstiderna vi har. Allt för att optimera lekplatser för alla årstider.

Varje årstid har sina problem att ta ställning till. Under sommaren behöver man i första hand försöka se till att det finns skugga på eller runt lekplatsen. Det behöver inte vara själva utrustningen som skuggas, utan man kan plantera träd som ger skugga bredvid lekplatsen. Dit kan man söka sig för vila och svalka. Andra saker att reflektera över sommartid är materialen i utrustningen.

Lekplatsutrustning och underlag för olika årstider

Man vill inte att barn ska bränna sig när de ska åka rutschkana eller gunga. När hösten kommer är det bra att se till att lekplatsen kan dränera sig själv så det inte bildas stora vattenpölar. Det är också bra att se över ytan så det inte bli hala löv liggande som gör att de täcker andra eventuella faror. Inför vintern kommer det förhoppningsvis snö som de allra flesta barn älskar.

Beroende på var i landet man bor kan det lika gärna bli isgata som snö på lekplatserna. Därför är det viktigt att se till att ha rätt underlag för den lekplatsutrustning man har valt. Ju bättre underlag, desto mindre risk för barn och vuxna att skada sig. Våren innebär samma problem som hösten med vattensamlingar. Vattnet kan komma från både smältande snö och regn. Så även för den årstiden behöver man ha en bra dränering under lekplatsutrustningen.